Laatste nieuws
09.52Als je zoiets mee maakt, ben je niet snel onder de indruk van een ontslag bij AZ'
09.45Boze Auassar baalt van VAR en 'schijtregel' en kapt Verbeek meteen af
09.44Als je zoiets mee maakt, ben je niet snel onder de indruk van een ontslag bij AZ'
09.43Ajax sprak met Joël Drommel: ‘PSV kan sneller schakelen dan Ajax wil’
09.30Weston McKennie, de man voor wie Juventus lachend dertig miljoen neertelt
09.28Boulahrouz mist onmisbare schakel bij Feyenoord: 'Als topclub moét je dat hebben'
09.27Thomas weet: "Kan niet aan technisch niveau tippen"
09.15Feyenoord-huurling heerst in KKD: ‘Dirk Kuyt was daarin heel belangrijk’
09.05Reactie Advocaat zegt alles over situatie Conteh bij Feyenoord
09.01Lukkien baalt na laat punt: "Te gek voor woorden"
09.00Promes geeft Nederlandse pers schop na in Rusland: 'it's all blah, blah, blah'
08.56Pratto onder vuur genomen: ‘Feyenoord heeft zichzelf belachelijk gemaakt’
08.50Conclusie Spaanse media over 'geweldige' Cillessen zal ook De Boer bevallen
08.50Cillessen 'to the rescue': Spaanse media trekken conclusie die De Boer zal bevallen
08.48Thomas kent zijn rol bij PSV: 'In mijn jeugd heb ik net iets te weinig gevoetbald'
08.42Pusic verklaart Feyenoord-keuze: "AZ was onzeker"
08.29‘Als Ajax de kans krijgt voor een goede prijs, dan kopen ze Ihattaren’
08.29'Brobbey bedenkt zich en overweegt nu tóch langer verblijf Ajax'
08.28Letsch looft 'topaanvaller' van de Eredivisie: Hij maakt het nu ook waar'
08.03'Opgeleefde Karsdorp staat op het punt om contract bij AS Roma te verlengen'
08.00Waarom Klopp en Ballack fan zijn van deze Bayern-middenvelder
07.37Lukkien baalt na 'teleurstellend' resultaat: 'Het is te gek voor woorden'
07.30De hersenen van Guardiola: hoe Rodri via een omweg de top bereikte
07.28Messi corrigeerde Schreuder op Barça-training: 'Moest lachen, zo slim ben jij dus'
07.22‘Brobbey had na duel met Lille OSC opvallende boodschap voor Raiola’
07.00Barça-assistent Schreuder: ‘Ze slaan Messi neer, gewoon met de vlakke hand’
07.00‘Het zou raar zijn als je tegen Messi zegt: Leo, die bal wel inspelen op het linkerbeen hè...’
07.00Spoorboekje: belangrijker 'Klassiker', Eredivisie en Barcelona
06.55Schreuder verrast door Messi op training: ‘Bij Ajax heeft Tadic dat’
00.30Gisteren gemist: zevenklapper NEC, zege Cillessen en 'schijt-VAR'
Resultaten x
buitenland

Interview Dogan Gölpek: 'Het was altijd een droom om in Turkije te voetballen'

Dogan Gölpek maakte begin dit kalenderjaar een fraaie stap naar de Turkse Süper Lig. ELF Voetbal besloot de 26-jarige aanvaller te bellen. Over zijn jaren in het shirt van MVV Maastricht, hoe hij bij SV Meerssen het plezier in voetballen terugvond, een transfer naar Turkije, zijn tijd bij 1922 Konyaspor in de TFF 2. Lig, een fantastische kans bij het grote Konyaspor, de verschillen tussen Turkije en Nederland, wonen in het spelershotel en doelstellingen voor dit seizoen.

21-01-2021 10:00 door Bob van Dijk

Trabzonspor

Als we Gölpek aan de telefoon krijgen, heeft zijn nieuwe werkgever Konyaspor net met 3-1 verloren op bezoek bij Trabzonspor. De aanvaller was er echter niet bij in het Senol Günes Stadion. "Helaas zat ik niet bij de wedstrijdselectie", aldus Gölpek in gesprek met ELF Voetbal. "We hebben een grote selectie en dit keer was ik niet mee naar de wedstrijd. De afgelopen drie keer zat ik er wel bij. Gelukkig gaat het voetbal hier ondanks corona gewoon door. Er zijn natuurlijk geen toeschouwers en we worden voor iedere wedstrijd getest. We hebben niet echt een lockdown, maar ook hier is het best heftig. In de weekenden is er een soort van straatverbod en we moeten overal met mondkapjes lopen. Ook is onnodig reizen niet toegestaan."

Maastricht

Gölpek werd geboren in Bergen op Zoom, maar vertrok al op jonge leeftijd naar Limburg. Daar zette hij dan ook zijn eerste stappen op de voetbalvelden. "Op mijn tweede ben ik naar Maastricht verhuisd. Daar ben ik opgegroeid. Ik heb een aantal jaar in de jeugd van MVV gespeeld. Daarna ben ik naar de amateurs van VV Scharn gegaan en heb ik ook nog een jaartje bij Fortuna Sittard gevoetbald. Dat waren mooie ervaringen, maar het ging op dat moment bij het voetbal niet zo lekker met mij. Toen ik naar Fortuna ging dacht ik niet aan mijn verleden bij MVV. Ik wilde graag naar een profclub. Op jonge leeftijd moet je die kans dan gewoon grijpen, dus was de rivaliteit voor mij geen probleem. Ik zat ook op school in Sittard. Dat viel dus goed samen."

Plezier

Een avontuur in het profvoetbal leek er niet in te zitten voor de buitenspeler, die na zijn vertrek bij Fortuna zelfs dacht aan stoppen met voetballen. Per toeval kwam hij terecht bij de amateurs van SV Meerssen. "Dat is een beetje gek gelopen", blikt Gölpek terug. "Ik werd weggestuurd bij Fortuna en had eigenlijk helemaal geen zin meer om nog te voetballen. Het boeide me allemaal even niet meer. Op een dag kwam mijn vader thuis en hij vertelde dat ie me had ingeschreven bij SV Meerssen. Hij wilde dat ik daar ging voetballen om het plezier terug te vinden. Ik ging daar niet heen met het doel om bij het eerste te komen. Ik wilde puur voor mijn plezier voetballen."

De stap naar Sportpark Marsana bleek uiteindelijk een uitstekende keuze. In Meerssen vond Gölpek het plezier terug en werd hij een belangrijke schakel in het eerste elftal. "Bij SV Meerssen liep alles meteen goed en vervolgens heb ik daar vier prachtige seizoenen beleefd. In mijn laatste jaar zijn we kampioen geworden in de Eerste Klasse D. Dat was echt een geweldig seizoen. We hadden dat jaar echt een goed team en wonnen bij alles in de competitie. Voor mij was het belangrijkste om het plezier in het voetbal terug te vinden. Dat is in die vier seizoenen bij SV Meerssen zeker gelukt."

Gölpek in het shirt van MVV.

Herkansing

De goede prestaties van Gölpek en SV Meerssen vielen ook op bij MVV. De Maastrichtenaren boden de ex-jeugdspeler om die reden in 2017 een nieuwe kans in Stadion de Geusselt. Dat zag de speler zelf echter niet meer aankomen. "Na mijn vertrek bij Fortuna had ik de hoop op het profvoetbal eigenlijk al opgegeven. Bij MVV kenden ze me nog vanuit de jeugd en bij Meerssen ging het echt heel goed. Ik maakte veel doelpunten en gaf veel assists. Daarom mocht ik een half jaar stage lopen bij MVV. Ik speelde toen nog bij Meerssen. Het begon met een paar keer meetrainen en dat werd steeds meer. Daarna wilde de club me graag terug hebben."

"Mijn debuut was tijdens de eerste wedstrijd van het seizoen. We speelden thuis in een vol stadion tegen Go Ahead Eagles. We stonden met 2-3 achter en ik mocht in de 85e minuut invallen. De wedstrijd kantelde en we wonnen nog met 4-3. Het was een prachtige wedstrijd die ik zeker niet meer zal vergeten. Uiteindelijk waren mijn twee seizoenen (47 wedstrijden, red.) bij MVV wisselvallig. Ik kon niet echt mijn ding doen. Alles was helemaal nieuw voor me en ik moest wennen aan het profvoetbal. Ik moest het vooral hebben van invalbeurten en stond weinig in de basis. Na twee jaar wilde ik op zoek naar een nieuw avontuur."

1922 Konyaspor

Dat nieuwe avontuur kwam er voor de vleugelaanvaller, die de Nederlandse velden in de zomer van 2019 achter zich liet. Bij 1922 Konyapor kreeg hij de kans om zich te laten zien in de TFF 2. Lig, het derde niveau van Turkije. "Dat kwam via mijn zaakwaarnemers op mijn pad. Zij zijn Turkse Nederlanders met veel connecties in Turkije. Ik had aangegeven dat ik graag in Turkije wilde gaan spelen. Daarna hebben mijn zaakwaarnemers dat geregeld. Als Turkse jongen is het altijd een droom geweest om ooit in Turkije te voetballen. Ik kreeg een paar aanbiedingen, maar 1922 Konyaspor was voor mij de beste optie op dat moment."

"De club had beelden van me gezien en toonde meteen serieuze interesse. De aanbieding heb ik dan ook vrijwel direct geaccepteerd. Daarna ben naar Turkije gevlogen om alles te regelen en mijn contract te tekenen. 1922 Konyaspor is een soort satellietclub van het grote Konyaspor. Je moet het zien als een klein broertje, dat veel ondersteund wordt door de grote broer. Het is de bedoeling dat spelers bij 1922 Konyaspor ervaring opdoen in het profvoetbal. Dat gaat vooral om jonge jongens. Uiteindelijk hoopt Konyaspor dat er veel spelers de stap kunnen maken. Dat is mij nu ook gelukt."

Gölpek in actie namens 1922 Konyaspor.

Vechtvoetbal

Dat de manier van voetballen in Turkije heel anders is dan in Nederland, ondervond de aanvaller direct aan den lijve. "De TFF 2. Lig is zeker van een hoog niveau. Veel mensen onderschatten dat. Er spelen grote clubs met tienduizenden fans. Alles is professioneel geregeld. In Nederland letten ze vooral op techniek, maar hier is het vechtvoetbal. Het is veel lange ballen en duels. Dat was op het begin zwaar voor mij en dat liep ook niet echt goed. Dat eerste seizoen heb ik slecht afgesloten. Ik heb mede voor blessures maar twaalf wedstrijden gespeeld. Daarna was ik overal aan gewend en bloeide ik helemaal op. Ik werd basisspeler en kreeg het vertrouwen van de trainer. In mijn laatste vijf wedstrijden voor de club scoorde ik vier keer. Helaas kreeg ik zelf ook te maken met corona. Dat pakt je toch wel even aan. Ik mocht veertien dagen helemaal niks doen en heb drie wedstrijden gemist. Ik zat alleen maar op mijn hotelkamer. Van het virus zelf had ik weinig last, maar conditioneel moest ik me wel terug knokken."

Süper Lig

Begin 2021 maakte Gölpek vervolgens een fantastische stap naar Konyaspor, dat actief is in de Süper Lig. Daar had hij zelf echter niet op gerekend. "Voordat ik corona kreeg en geblesseerd raakte, speelde ik alles en was ik in vorm. Bij thuiswedstrijden kwamen er altijd veel mensen van Konyaspor kijken. De hoofdtrainer heeft me vaak zien spelen. Door corona en mijn blessure heb ik een periode niet gespeeld. Ik had daarom niet gedacht dat een transfer nog mogelijk zou zijn. Toch kreeg ik bericht van mijn zaakwaarnemer dat Konyaspor interesse had. Dat was verrassend. Ik had er niet op gerekend en twee jaar geleden had ik echt niet gedacht dat ik ooit naar de Süper Lig zou kunnen. Het is geweldig dat dit gelukt is. Vijf jaar geleden speelde ik nog bij SV Meerssen en nu sta ik onder contract in de Süper Lig. Dat is echt mooi."

"Konyaspor is een middenmoter in de Süper Lig. Het is een grote club, waar alles op en top geregeld is. Ik kan geen slechte dingen over de club bedenken. Er zijn nog geen fans bij wedstrijden, maar ik weet dat de voetbalcultuur hier heel anders is dan in Nederland. Het voetbal leeft enorm, dat merk je overal. Iedere dag gaat het hier over voetbal", vertelt Gölpek, die direct na zijn komst al bij de selectie kwam. "Dat is snel gegaan. Ik kwam terug van een blessure en sloot hier pas aan bij de training. De trainer vond dat het goed ging en daarom zat ik al een paar keer bij de selectie. Het zou mooi zijn om binnenkort wedstrijden tegen grote clubs mee te mogen maken. Het lijkt me prachtig om in die enorme stadions te komen. Ik hoop dat het snel gaat lukken."

De nieuweling kan zich als speler van Konyaspor opmaken voor mooie wedstrijden tegen clubs als Fenerbahce SK, Galatasaray SK, Besiktas JK en Istanbul Basaksehir. Gölpek kijkt er naar uit om tegen de topclubs uit Turkije te spelen. "De wedstrijd tegen Galatasaray (4-3 overwinning, red.) heb ik helaas net gemist. Een dag later tekende ik mijn contract. Dat was een spannende wedstrijd. Ik heb alles via de televisie gevolgd."

Gölpek tekent zijn contract bij Konyaspor.

Hotel

De afgelopen anderhalf jaar bracht Gölpek door in het spelershotel. Hij zag het namelijk niet zitten om op zichzelf te gaan wonen. "Ik ben helemaal alleen naar Turkije gegaan. Gelukkig ben ik snel bevriend geraakt met een aantal buitenlandse spelers van het team. Dat klikte meteen goed. Vanaf het begin woon ik in het spelershotel. Dat was een bewuste keuze. Als ik echt op mezelf ga wonen dan zit ik helemaal in m'n eentje. Nu heb ik andere spelers om me heen. Alles wordt voor ons geregeld, dus dat ik lekker makkelijk. Dat was ik vanuit Nederland niet gewend. Ik kan me niet herinneren dat ik bij MVV ooit in een hotel heb gezeten. Konya is een van de grootste steden van Turkije. Er komen hier veel gelovige mensen. Op iedere hoek van de straat zie je wel een moskee. Er zijn niet echt mogelijkheden om eropuit te gaan. Dat heb ik dus ook nog niet veel gedaan."

Debuut

Met een contract tot medio 2022 op zak worden de pijlen nu gericht op zijn debuut in de hoofdmacht van Konyaspor. "Het is een doel om snel mijn debuut te maken. Het is lastig te voorspellen wanneer dat gaat gebeuren. We hebben een brede selectie met ruim dertig spelers. Ik werk hard op de trainingen en hoop dat ik snel mijn eerste minuten mag maken. De club wil graag Europees voetbal halen en dat is voor Konyaspor zeker mogelijk. Op dit moment gaat het nog niet heel goed, dus we moeten eerst richting het linkerrijtje. Verder wil ik zoveel mogelijk ervaring opdoen. Je weet nooit hoe het in het voetbal loopt. Dit is al een droom die uitgekomen is. Een stap omhoog kan ik me eigenlijk niet eens voorstellen, maar dit had ik een paar jaar terug ook niet gedacht. Het kan snel gaan in de voetbalwereld. Ik wil lekker op een hoog niveau spelen en belangrijk kunnen zijn. Maar vooral plezier hebben is voor mij van belang."
Aanmelden
transfergeruchten Laatste: 'Fortuna Sittard toont interesse in Duitse linksback'
superelf Laatste: Superelf Michel Valke, begaafde linkspoot
avonturiers Laatste: Interview Danny van Bakel: "Ik ben gescout toen ik half dronken op het veld stond"
jukebox Laatste: De Jukebox: Michael Chacón (FC Emmen)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <