Laatste nieuws
00.30Gisteren gemist: Chelsea en Inter doen uitstekende zaken
00.02Fortuna 'moet betalen voor imagoschade': 'Het gaat om een klein bedrag'
00.00‘Vroeger zou Ajax een maatje te groot zijn, dat is nu absoluut niet zo’

Gisteren

23.45Mogelijke opening terrassen geeft KNVB hoop op terugkeer fans
23.38Betaald voetbal krijgt hoop van Rutte: 'Laten we kijken hoe we het mogelijk maken'
23.36‘Racist’ Johan Derksen slaat genadeloos terug naar Tunahan Kuzu
23.35Kortom - PSG en Lille aan elkaar gekoppeld in Frans bekertoernooi
23.25Racing Murcia legt na Drenthe ook Morientes vast
23.10'Spelers van Marokkaanse origine moet je aanpakken, PSV behandelt ze als prinsjes'
23.03West Ham United blijft Chelsea bedreigen; Lingard komt met de schrik vrij
23.00VI Live: West Ham na Manchester City de beste Engelse club in 2021
22.55VI Live: Fraaie comeback Real Betis, AS Monaco door in de beker
22.55NAC komt met schrik vrij na dramatische drie minuten
22.54Droomvlucht West Ham duurt voort: aanwinst Lingard opnieuw belangrijk
22.53NAC Breda verlengt zegereeks mede dankzij blunder van Westerveld
22.50NAC worstelt zich naar zege na comeback Jong AZ en blunder Westerveld
22.50NAC komt heel goed weg in Wijdewormer en blijft op promotiejacht
22.48Inter laat zich niet verrassen door Atalanta en kan Scudetto bijna ruiken
22.40Internazionale deelt gevoelige tik uit aan concurrentie in titelstrijd
22.39De Vrij verslaat De Roon en zet met Inter reuzenstap richting landstitel
22.39VI Live: NAC verdedigt voorsprong tegen Jong AZ
22.39Inter steviger aan kop na zakelijke zege tegen Atalanta
22.38Inter vindt een gat in de Atalanta-muur en drijft concurrentie tot wanhoop
22.28VI Live: Inter leidt tegen Atalanta, NAC komt weer op voorsprong
22.23Kraay junior prijst ‘een van de allerbeste centrumverdedigers van de Eredivisie’
22.22De Mos: ‘Marokkaanse spelers moet je hard aanpakken, maar PSV ziet ze als prinsjes’
22.08VI Live: Inter leidt tegen Atalanta, Aboukhlal doet NAC twee keer pijn
22.07Lichaam Franco Acosta (25) gevonden in Uruguayaanse rivier
22.05Keepertje, keepertje: NAC krijgt doelpunt cadeau van Westerveld junior (AZ)
21.58VI Live: Blunder Westerveld helpt NAC, Inter leidt tegen Atalanta
Resultaten x
binnenland

Interview Giorgos Giakoumakis: "De aanpak van VVV-Venlo haalde me over"

Met acht doelpunten in zijn eerste negen wedstrijden brak Giorgos Giakoumakis een clubrecord bij VVV-Venlo. Een lekkere binnenkomer voor de 25-jarige aanvaller, die als bekroning twee weken geleden debuteerde in de nationale ploeg van Griekenland. Een uitgebreid interview over zijn voetballeven, zijn keuze voor de Eredivisie en de 0-13. "Jullie competitie vormt de ideale omgeving voor een aanvaller."

27-11-2020 12:00 door Antonis Oikonomidis

Hoe ervaar je de Covid-situatie momenteel in Nederland?

"Gelukkig is er geen algemene lockdown zoals die nu in Griekenland geldt. De mensen hier lijken me ook niet zo bang. Het gebruik van een masker is pas sinds kort verplicht."

Welke verschillen heb je tot nu toe ervaren tussen het voetbal in Griekenland en in Nederland?

"Het spel is sneller. Het tempo hoger, veel hoger. En de mentaliteit. Iedereen hier, in Venlo en in Nederland, houdt van voetbal, van livevoetbal, is helemaal gek op voetbal."

Wat denkt een Griekse profvoetballer als hij naar de kleedkamer gaat na een wedstrijd met 13-0 te hebben verloren? 'Ik kom niet levend naar mijn huis' misschien?

"Dat is een perfect voorbeeld van de verschillen tussen Griekenland en Nederland. Ik ben er zeker van dat er na zo'n resultaat in Griekenland rellen, woede en schokkende dingen zouden zijn gebeurd. Hier niet. Onze fans kwamen die week zelfs naar het stadion en juichten voor ons. Als signaal om ons te steunen, ons te vertellen verder te gaan op de weg van de goede resultaten die we daarvoor boekten."

Hoe was het gevoel bij de spelers na de wedstrijd?

"Iedereen was ongelooflijk verdrietig, van streek. Ik was in shock, wist niet wat ik kon verwachten. Maar vanaf het moment dat ik mijn voet in de kleedkamer zette, heerste het gevoel 'oké, wat gebeurd is, is gebeurd, nu weer vooruit kijken'. Ons spel was niet goed, het was zelfs buitengewoon slecht, maar het was maar één wedstrijd. Een heel slecht resultaat voor mijn team, voor ons allemaal, maar het was maar één nederlaag en er komen nog veel wedstrijden aan. Veel wedstrijden waarin we het beter kunnen en moeten doen, dus laten we deze wedstrijd zo snel mogelijk achter ons en kijken we met zijn allen vooruit."

Hoe is VVV-Venlo op je pad gekomen? En waarom koos je voor de club?

"Tijdens mijn laatste seizoen bij AEK Athene was ik op zoek naar een uitweg. Ergens heengaan om meer speeltijd te krijgen en van het voetbal te genieten. Me weer belangrijk te voelen voor een team. Dat vond ik bij Gornik Zabrze. Mijn huurperiode viel goed uit, ik maakte mijn minuten en scoorde. De club wilde me permanent behouden, maar de pandemie veroorzaakte financiële problemen die dat niet toelieten."
"Tegelijkertijd waren scouts van VVV-Venlo naar Polen gekomen om me te zien spelen, om me persoonlijk te ontmoeten, om me te laten zien hoe graag ze me wilden hebben. Die houding, die aanpak speelde een grote rol in mijn beslissing, omdat ze me lieten zien hoe belangrijk ik zou zijn voor het team. Dat voordat we het überhaupt eens waren, voordat ik zelfs maar een voet zette in het stadion. Door die benadering was ik direct gewonnen, vanaf het eerste moment."
"Er was interesse van nog een paar clubs uit Polen maar, naast wat ik hierboven noemde, had mijn keuze en de uiteindelijke beslissing te maken met de speelstijl en de voetbalmentaliteit in Nederland en die van de Nederlandse competitie. Veel vrijheid, aanvallend voetbal, punten die de ideale sportomgeving vormen voor een aanvaller."

Speelde het succes van andere Griekse aanvallers in Nederland een rol in het besluit?

“Door eerdere successen van Griekse spitsen in het Nederlandse voetbal heerst in ons land het beeld dat de Eredivisie een bijzonder belangrijke stap is. Een cruciale ontwikkelingstap, vooral voor een spits. Dat zat, zoals ik al zei, ook in mijn hoofd nog voordat VVV-Venlo zich meldde. De gedachte dat de Eredivisie een ideale competitie is voor een spits."
"Ook omdat mijn voorgangers het goed deden in Nederland, ben ik vanaf het eerste moment op een bijzondere wijze behandeld. Nederlanders tonen veel waardering voor een Griekse spits, iets dat ik niet had verwacht.”

Je wordt al de ‘Venlose Machlas’ genoemd. Betekent zo’n vergelijking, of die met andere Griekse spitsen die het goed deden in de Nederlandse competitie, een last of een grotere verantwoordelijkheid?

“Een dergelijke vergelijking zorgt voor een verwachtingspatroon. Voor een verhoogde verwachting en verantwoordelijkheid, maar dat maakt me gelukkiger dan het me verontrust. Ik wil mezelf niet vergelijken. Als ik dat met zulke succesvolle spelers doe, bewijs ik mezelf een slechte dienst aangezien ik nu enkele belangrijke stappen in mijn carrière zet. En hoe kan ik dat doen als ik het gevoel heb dat ik dit seizoen pas net ben begonnen? Al voelt het absoluut goed dat ik word genoemd in hetzelfde rijtje. Dat maakt me blij en geeft me een extra stimulans om te blijven werken om dichter bij topprestaties en doelpuntenrecords te komen.”

Geniet je nu van voetbal?

“Zeker weten. Daar hoef ik geen moment over te twijfelen.”

Oefen je vaak op omhalen?

“Je wijst op het doelpunt tegen FC Groningen. Dat gebeurde instinctief, dat was wat ik moest doen op dat moment, op de plek waar ik me bevond om te scoren. Het is gebeurd, het kan opnieuw gebeuren, maar het is niet iets dat je kunt plannen regelmatig te gaan doen.”

Wat is het verschil tussen een team uit het rechterrijtje in Griekenland en een dergelijk team in Nederland?

“In Griekenland richten die teams zich op verdedigen, vooral als ze het opnemen tegen grotere clubs. Erg voorzichtig, te voorzichtig. Hier is de aanpak totaal anders. Ongeacht de tegenstander willen we open spelen, aanvallend voetbal spelen, proberen onze speelstijl en onze sterke punten in het veld te forceren en proberen onze fans en het publiek in het algemeen te vermaken. Als zij van ons spel genieten, doen wij dat als spelers ook. Ik moet toegeven dat het moeilijk was om daar aan te wennen en soms is dat nog steeds zo, omdat het verschil in mentaliteit groot is.”


 

Welke spitsen in de Eredivisie zijn je tot dusver opgevallen?

“Malen van PSV, Danilo van Twente. Beweeglijke aanvallers, meestal valse negens. Niet zoals Henk Veerman van Heerenveen, een andere spits die opvalt, die totaal anders is. Juist een pure negen. En wat ik kan zeggen over Tadic? Gewoon een geweldige allround aanvallende speler...”

Welke persoonlijke doelen wil je bereiken? En welke hebben jullie als team geformuleerd?

“Ik heb het niet ‘gekwantificeerd’. Zoveel mogelijk scoren, zonder een specifiek aantal uit te spreken. Ik ben in goede vorm; ik bekijk elke wedstrijd apart. Als ik naar buiten ga, denk ik na over hoe ik kan scoren. Dat is mijn doel: goed zijn en scoren in elke wedstrijd.”
“Dat is hoe ik mijn team wil helpen om de nodige punten te behalen om zo vroeg mogelijk veilig te zijn en tegelijk precies het voetbal te spelen dat we willen: meer bevrijd en vrij van enige vorm van druk.”

Je staat bij VVV-Venlo onder contract tot 2022. Beschouw je de club als een opstap naar een hoger niveau?

“Het hoogste nastreven is iets dat ik altijd wil en waar ik aan denk. Dat motiveerde me altijd in welk team ik ook speelde. Zeker in mijn positie kan een speler op elke leeftijd een transfer maken, als hij dat rechtvaardigt met zijn prestatie en zijn doelpunten. Het belangrijkste is om gezond te blijven en te scoren. Vanaf dat moment zou het iets ongelooflijk moois voor mij zijn en voor VVV-Venlo, als alles gaat zoals gepland en zelfs beter, zodat ik beloond zou kunnen worden voor mijn inspanningen en de geweldige mensen van de club voor hun vertrouwen en steun die ze mij boden.”

Had je de oproep voor het Griekse nationale team verwacht?

“Ιk hoopte er zeker op, maar wist niet wat ik mocht verwachten. Ik kende de gedachtegang van de bondscoach ook niet. Het voelde als een enorm compliment. Het is de grootste prestatie die elke speler kan behalen, de eer om zijn land te vertegenwoordigen. Ik ben blij dat ik het heb gehaald en ik zal nog harder mijn best doen om het nog vele malen mee te mogen maken.”
 

Wat waren je eerste ervaringen met het Griekse nationale team?

“Het is een nieuw team. De aanpak, de mentaliteit is veranderd. De aura is positief. Natuurlijk moeten we hard werken. Als er iets nieuws is, kost het tijd, heeft het tijd nodig. Maar als je ziet, als je voelt dat wat er gebeurt, loont, dan vereist het doorzettingsvermogen en geduld. We hebben dat en ik weet zeker dat we in de toekomst leuke dingen zullen doen met het nationale team. Mijn teamgenoten en ik zijn overdreven optimistisch. Het nationale team is veranderd en zal ten goede blijven veranderen.”

Wat mis je en wat mis je niet in je dagelijkse leven in Athene?

“Ik mis zeker mijn vrienden. Het verkeer mis ik niet. Hier in Venlo is alles rustiger. Als je gewend bent om in Athene te wonen... gekte, naar Venlo komen zal je gek maken vanwege de rust en stilte. Het is een heel mooie, ideale plek voor een gezin, om kinderen op te voeden, om te leven.”
Aanmelden
transfergeruchten Laatste: 'Fortuna Sittard toont interesse in Duitse linksback'
superelf Laatste: Superelf Michel Valke, begaafde linkspoot
avonturiers Laatste: Interview Danny van Bakel: "Ik ben gescout toen ik half dronken op het veld stond"
jukebox Laatste: De Jukebox: Michael Chacón (FC Emmen)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <